Achtergrond info

Ralf Brosius - de ontwerper van de Revoblend - schrijft op grond van zijn eigen ervaringen af en toe een artikel. We plaatsen ze onder het kopje 'achtergrond info'.

 Groene Smoothie in 20 seconden

Als je het besluit hebt genomen dat je een krachtige, duurzame blender wilt aanschaffen, rijzen vervolgens een aantal vragen: hoe groot, welke kleur, en …
wat mag het kosten? Alles moet kloppen, dan is iedereen gelukkig. 

Heb je aan alles gedacht? 

 

  

Bij deze stap in het besluitvormingsproces is het vooral van belang dat je beseft dat het hier in wezen gaat om de wens tot een betere, gezondere voedingswijze. Een verandering in je persoonlijke eetgewoonten is ook altijd een verandering in levensgewoonten, in individuele levensstijl. Verheug je daarop! Het kan ongelooflijk veel teweegbrengen.


Heel simpel gezegd betekent jezelf gezonder voeden bovenal: meer voedende stoffen
(= voedingsstoffen) tot je nemen en minder schadelijke stoffen. Een groene smoothie van biokwaliteit biedt je dit, is in een handomdraai klaargemaakt en smaakt heerlijk. Dat noem ik nu echte fast food en ik denk dat dit een van de redenen is waarom deze drank zo geliefd is.

Maar wat gebeurt er eigenlijk precies als ik een groene smoothie blender?

Tijdens het fijnmaken van fruit en groente in water ontstaat een maalstroom, waarin de ingrediënten via de messen omhoog via de wand naar bovenin de blenderkan en dan weer omlaag naar de messen gecirculeerd worden. Daarbij ontstaat enerzijds wrijvingswarmte en anderzijds wordt zuurstof in de blenderinhoud getrokken. Hoe langer het blenderen duurt, hoeveel meer warmte geproduceerd wordt en hoeveel meer oxidatie van voedingsstoffen door zuurstof plaatsvindt.

Eigenlijk is dat niet de bedoeling bij gezonde voeding, maar het is niet helemaal te vermijden.
Wél te vermijden is een langere tot zeer lange looptijd van de blender om een bepaalde consistentie te bewerkstelligen. Om dat te bereiken, kun je bijvoorbeeld fruit en groente al in kleine stukken snijden, dat helpt al om de blendertijd enigszins te bekorten.

Bovendien kun je bij de aanschaf van een nieuwe blender letten op het toerental en de kwaliteit van de messen. Hoe hoger het toerental en hoe effectiever de messen, des te sneller is een romige en smaakvolle smoothie klaar. Daarbij zijn twee dingen van doorslaggevend belang voor onze gezondheid:

1. Verwarming en oxidatie worden tot een minimum gereduceerd.
2. Hoe fijner de deeltjes, des te meer voedingsstoffen zijn beschikbaar en
    des te beter is de smaak (meer voedingsstoffen = meer smaak)

Optimaal is dat een groene smoothie in 20-40 seconden blendertijd gemaakt wordt. Blendertijden van een minuut of langer verminderen het voedingsstoffenpotentieel en versmallen het effect dat deze wondere drank op onze gezondheid kan hebben.

 

Ralf Brosius – najaar 2014